Image

De auteur: Henk Schweitzer

Henk Schweitzer werkt al zijn hele carrière met kinderen met (schrijf)motorische problemen. Zo was hij werkzaam in het basisonderwijs en in het speciaal basisonderwijs. Verder werkte hij als motorisch remedial teacher en schrijfdocent aan de Hogeschool Inholland in Haarlem, en was hij verbonden aan het Schreibmotoriek Institut in Heidelberg. Tegenwoordig is Schweitzer directeur van een basisschool. En ook nu besteedt hij veel aandacht aan motorische ontwikkeling. Hij begeleidt bijvoorbeeld hogeschoolstagiaires ergotherapie op het gebied van de schrijfmotorische ontwikkeling van kinderen.

Van visie …

Eerst bewegen, dan schrijven. Dat is het motto van Schweitzer. Het inzicht dat de motorische ontwikkeling van kinderen meer aandacht verdient, kreeg hij door zijn veelzijdige praktijkervaring. Daarin zag hij steeds: kinderen gaan juist slordiger schrijven, als ze gedwongen worden binnen korte tijd een ideaal resultaat te leveren.

… naar methode

In het verleden ontwikkelde de auteur Schrijven zonder pen, een voorbereidend (schrijf)motorisch programma voor de onderbouw van de basisschool. Met deze methode ontwikkelen kinderen op een speelse manier hun kleine motoriek, zodat ze beter voorbereid aan het schrijven kunnen beginnen. En in de nieuwe methode Schrijven leer je zo! verbindt Schweitzer de nieuwste inzichten op het gebied van motoriek en schrijven. Voor leerlingen in het speciaal onderwijs volgde later nog de methode Schrijven leer je zo! Plus. De schrijfschriften 3A en 3B uit die methode ontwikkelde hij samen met Marieke van Es, leerkracht op Onderwijscentrum de Twijn, een cluster-3-school in Zwolle.

Ander werk

Verder ontwikkelde Schweitzer unieke speelleermaterialen voor de ontwikkeling van de kleine motoriek. Op steeds meer scholen in binnen- en buitenland werken kinderen in de onderbouw van de basisschool met het programma Kwinto.