— 
 — 
 — 
 — 
 — 
 — 

Werkbladen 4

Nodig: 1 exemplaar per leerling

Omvang: 160 pagina's

Liniatuur in mm: 15

Formaat: A4

ISBN: 9789035228238

 

In Werkbladen 4 leren de kinderen hoofdletters schrijven. Elke hoofdletter wordt in een setje werkbladen aangeboden. Elke set bestaat uit zes bladen die als volgt zijn opgebouwd:

1.       het woordweb, voor bijvoorbeeld het maken van een regenboogletter of een tekening of voor het schrijven van woorden met de aangeboden letter;

2.       het letterblad met een verkeerslichtletter en een bewegingstussendoortje;

3.       het schrijfspel, voor een oriëntatie op groot-klein, zwaar-licht en langzaam-snel schrijven;

4.       de zithouding met kijkpunten;

5.       het oefenblad met kleurenraster;

6.       herhaling van de zithouding en het bewegingstussendoortje.

 

De Werkbladen worden bewaard in de blauwe Bewaarmap. In de oranje Werkmap zitten de bladen van de letter waaraan het kind werkt.

 

terug naar boven

Scheurblok schrijfspel 3

Voor groep 3 en 4

Nodig: 1 exemplaar per groep

Omvang: 160 pagina's

Formaat: A4

ISBN: 9789035225954

 

Scheurblok schrijfspel 3 is een extra scheurblok voor groep 3 en naar behoefte ook voor groep 4 om te oefenen in het schrijfspel. Dit extra Scheurblok is bedoeld voor kinderen die moeite hebben met het verinnerlijken van de bewegingsrichting.

Met behulp van het schrijfspel kan het kind alle aandacht richten op het afleggen van een goed traject en de ideale vorm.

Het schrijfspel biedt drie oriëntaties binnen de motorprogrammering:

  1. van groot naar klein schrijven: van walvis naar muis (vormconstantie);
  2. van zwaar naar licht drukken: van nijlpaard naar mug (kracht- en drukregulatie);
  3. van langzaam naar snel schrijven: van slak naar haas (ritme en maat).

 

De pagina's kunnen toegevoegd worden aan de Werkbladen in de oranje Werkmap.

 

terug naar boven

Letterkaart 4

Nodig: 1 exemplaar per leerling

Formaat: A4

ISBN: 9789035228436

Verpakt per 5 exemplaren

 

Alle hoofdletters en kleine letters staan overzichtelijk naast elkaar weergegeven op een kaart van A4-formaat. De kinderen kunnen tijdens de schrijflessen en ook in andere lessen de kaart raadplegen. De verkeerslichten worden helder aangegeven zodat de kinderen de bewegingsrichting kunnen terugzien.

 

De letters zijn op de ene zijde in het blauw-groene kleurenraster geplaatst, waardoor de kinderen eenvoudig de positionering van de tekens kunnen terugvinden. Op de andere zijde zie je de letters vrijstaand.

 

terug naar boven

Schrijfschrift 4A

Nodig: 1 schrift per leerling

Omvang: 64 pagina's

Liniatuur in mm: 12

Formaat: 20 X 21 cm

ISBN: 9789035229396

Verpakt per 5 exemplaren

 

In dit Schrijfschrift voor het eerste deel van groep 4 oefenen de leerlingen het schrijven van hoofdletters. De letters worden per letter op 2 pagina's gepresenteerd, in alfabetische volgorde. In het aantrekkelijke schrijfspel is aandacht voor vormconstantie (groot-klein), kracht- en drukregulatie (dik-dun) en ritme en maat (snel-langzaam). De kleurenrasters (blauw voor de stokken, groen voor de staarten) helpen bij het schrijven tussen lijnen.

 

terug naar boven

Schrijfschrift 4B

Nodig: 1 schrift per leerling

Omvang: 64 pagina's

Liniatuur in mm: 8,5

Formaat: 20 X 21 cm

ISBN: 9789035229310

Verpakt per 5 exemplaren

 

In Schrijfschrift 4B oefenen de leerlingen het schrijven van woorden met hoofdletters. De kinderen schrijven voornamen en plaatsnamen over. Er is ook vrije ruimte. In het schrijfspel is er aandacht voor het schrijftempo: ritme en maat.

De liniatuur wordt voor het schrijven tussen lijnen als volgt afgebouwd:

1.       kleurenraster met vier lijntjes;

2.       vier lijntjes zonder kleurenraster;

3.       twee lijntjes;

4.       één lijntje.

Deze afbouw in liniatuur en daarmee de opbouw in moeilijkheidsgraad biedt u een diagnostisch moment. U kunt zo eenvoudig bepalen of het kind toe is aan het schrijven binnen een bepaalde liniatuur.

Het schrift schenkt ook veel aandacht aan de schrijfhouding, de bewegingstussendoortjes en aan het zelf beoordelen van de geschreven woorden.

 

terug naar boven

Blanco lijnenschrift 4

Nodig: 1 schrift per leerling

Omvang: 48 pagina's

Liniatuur in mm: 9

Formaat: 20 X 21 cm

ISBN: 9789035229600

Verpakt per 5 stuks

 

De liniatuur in Blanco lijnenschrift 4 (9 mm) is kleiner dan in Blanco lijnenschrift 3 (7 mm). Het schrift kan gebruikt worden in de taallessen. De hulplijnen geven kinderen extra ondersteuning bij het bepalen van de startplaats, de grootte van de romp en de lengte van de stokken en staarten.

 

Het is afhankelijk van de vorderingen van de leerling of u dit schrift inzet. Soms blijken kinderen met schrijfproblemen de steun van de hulplijntjes ook in de hogere groepen nog nodig te hebben. Afhankelijk van hun motorische vaardigheid kunt u deze kinderen de Blanco lijnenschriften 3, 4 en 5 aanreiken.

 

terug naar boven

Schrijfschrift Plus

Nodig: 1 exemplaar per leerling

Omvang: 79 pagina's

Liniatuur in mm: 18

Formaat: A4

ISBN: 9789035230224

 

Schrijven leer je zo Plus is ontstaan vanuit de behoefte van het speciaal onderwijs aan een eigen leerlijn voor kinderen met een motorische achterstand. Het blokschrift is voor het functioneel schrijven zeer geschikt. Echter, de liniatuurgrootte van het Schrijven leer je zo!-materiaal is na groep 3 te klein voor een aantal kinderen van deze speciale doelgroep.

Dit Schrijfschrift heeft dezelfde liniatuurgrootte als Werkbladen 3 (18 mm). Het is ook zeer geschikt als extra oefenmateriaal voor groep 3 en eventueel groep 4.

 

Gebruik van het schrift

Het Schrijfschrift bevat voor elke kleine letter en elke tweeklank een spread om te oefenen. De kinderen oefenen eerst de schrijfrichting: in een grote, open letter, de zogenoemde regenboogletter, schrijven ze de letter in verschillende kleuren.

Dan schrijven ze twee regels met de te leren letters; de verkeerslichtjes bieden opnieuw ondersteuning bij het bepalen van de schrijfrichting. Ten slotte schrijven ze vier woordjes waarin de letter voorkomt.

 

Dit schrift is het resultaat van de samenwerking tussen Henk Schweitzer en Marieke van Es (leerkracht cluster-3-school `Onderwijscentrum de Twijn' in Zwolle).

 

terug naar boven

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klik op de afbeelding voor een vergroting

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klik op de afbeelding voor een vergroting

 

 

 

 

 

Klik op de afbeelding voor een vergroting

 

 

 

Klik op de afbeelding voor een vergroting

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klik op de afbeelding voor een vergroting